Τα μπισκότα τύπου cookies κατέχουν στις γευστικές συνήθειες μας ξεχωριστή θέση. Ταιριάζουν ιδανικά με το καφέ και το πρωινό μας. Είναι ιδανική επιλογή για σερβίρισμα στο σπίτι και σε πάρτι. Μπορούμε να τα φτιάξουμε αρκετά εύκολα και γρήγορα. Εάν προσέξουμε ορισμένες μικρές λεπτομέρειες θα έχουμε πάντα επιτυχία στην παρασκευή τους.
Πάμε να δούμε τα πιο σημαντικά tips που πρέπει να προσέξουμε:
- Παγώνουμε τη ζύμη εφόσον μας το ζητάει η συνταγή: Είναι πολύ σημαντικό να εκτελούμε τις οδηγίες της κάθε συνταγής. Έτσι, όποτε μια συνταγή μας ζητάει να τοποθετήσουμε τη ζύμη στο ψυγείο είναι απαραίτητο να το κάνουμε. Αυτό βοηθάει το μπισκότο στο να μην απλώσει υπερβολικά στο ψήσιμο. Επίσης έχουμε ένα πιο συμπαγές μπισκότο και φυσικά πιο γευστικό. Ακόμα μπορούμε να διαμορφώσουμε ευκολότερα τη ζύμη σε μπισκότα χωρίς το μείγμα να κολλάει στα χέρια μας.
- Πως να αποτρέψουμε την υπερβολική εξάπλωση του μπισκότου: α) Όπως είπαμε παραπάνω, ένας τρόπος είναι να τοποθετήσουμε τη ζύμη μας στο ψυγείο για κάποια λεπτά και έπειτα να τα ψήσουμε. β) Τα ψήνουμε με λαδόκολλα στο ταψί ή με silpat και καλό είναι να μην βουτυρώνουμε ή λαδώνουμε το ταψί μας καθώς θα οδηγήσει τα μπισκότα μας στο να απλώσουν υπερβολικά. γ) Δεν πρέπει να τοποθετούμε τα μπισκότα μας για να τα ψήσουμε σε καυτό ταψί. Αφού ψήσουμε την πρώτη παρτίδα, αν δεν διαθέτουμε δεύτερο ταψί, τότε περιμένουμε να κρυώσει και έπειτα τοποθετούμε την επόμενη παρτίδα για ψήσιμο. δ) Ακόμη μια αιτία που μπορεί να απλώσουν υπερβολικά τα μπισκότα μας είναι εάν το βούτυρο που χρησιμοποιήσαμε στη συνταγή μας ήταν αρκετά ζεστό. ε) Δεν χτυπάμε υπερβολικά τη ζύμη μας και προσέχουμε να είμαστε ακριβής στους χρόνους και τα στάδια της κάθε συνταγής, διαφορετικά σίγουρα θα έχουμε κακό αποτέλεσμα.
- Η θερμοκρασία παίζει κυρίαρχο ρόλο: α) θερμοκρασία φούρνου: Όσο πιο παλιός είναι ο φούρνος μας τόσο πιο ανακριβής πιθανόν να είναι στις θερμοκρασίες ψησίματος. Εσείς μπορεί να τον ρυθμίζετε στους 180 βαθμούς αλλά στην πραγματικότητα αυτός να έχει 160 η και 200. Μπορεί να μην είναι χαοτική η διαφορά αλλά είναι αρκετά σημαντική και μπορεί είτε να μη μας ψήνει τα μπισκότα μας ομοιόμορφα, είτε να τα μαυρίσει ελαφρώς και φυσικά μπορεί να έχουμε και υπερβολική εξάπλωση. Η λύση σε αυτό το πρόβλημα είναι να αγοράσουμε ένα θερμόμετρο φούρνου το οποίο πραγματικά κοστίζει ελάχιστα. β) Θερμοκρασία αυγών και βουτύρου: Εάν μια συνταγή μπισκότων απαιτεί αυγά, βούτυρο ή γαλακτοκομικά υλικά σε θερμοκρασία δωματίου, φροντίστε να αφιερώσετε χρόνο για να φέρετε αυτά τα συστατικά σε θερμοκρασία δωματίου. Τα συστατικά σε θερμοκρασία δωματίου αφομοιώνονται ευκολότερα στο μείγμα.
- Προσέχουμε πάντα το χρόνο ψησίματος: Δεν κοιτάζω σχεδόν ποτέ τον χρόνο όταν ψήνω μπισκότα. Αντ ‘αυτού, κοιτάζω τα ίδια τα μπισκότα. Αυτό συμβαίνει κυρίως επειδή όλοι οι φούρνοι είναι διαφορετικοί. Πάντα να ψήνετε κυρίως με το ένστικτο και την εμπειρία σας. Τα μπισκότα γίνονται όταν τα άκρα τους έχουν σταθεί και έχουν αποκτήσει ελαφρώς ανοιχτό καφέ χρώμα. Εάν επιθυμείτε ένα πιο μαλακό μπισκότο βγάλτε τα από το φούρνο όταν το κέντρο του φαίνεται να είναι ελαφρώς άψητο. Για ένα τραγανό μπισκότο ψήστε λίγο παραπάνω, μέχρι το κέντρο τους να φανεί καλοψημένο. Και κάτι πολύ βασικό, να θυμάστε ότι πάντα τα μπισκότα συνεχίζουν να ψήνονται για λίγα λεπτά ακόμα αφού τα βγάλουμε από το φούρνο.
- Ψήνουμε μια παρτίδα κάθε φορά: Εάν έχετε το χρόνο καλό είναι να ψήνετε ένα ταψί κάθε φορά στη κεντρική θέση του φούρνου. Έτσι θα πάρουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στο ψήσιμο. Τώρα αν έχουμε να ψήσουμε πολλές παρτίδες τότε μπορούμε να βάλουμε 2 ταψιά μαζί και στα μισά του χρόνου ψησίματος τα αλλάζουμε θέσεις, το πάνω κάτω και το κάτω πάνω. Έτσι θα έχουμε αρκετά ομοιόμορφο ψήσιμο.