Στο παρακάτω άρθρο θα μάθουμε τι είναι συγκεκριμένα το γιαούρτι και τι το κεφίρ. Θα δούμε τις διαφορές τους και ποιο είναι πιο ωφέλιμο για την υγεία μας.
Πρόκειται για δύο προϊόντα που συχνά ταυτίζονται, γιατί και τα δύο παράγονται από τη ζύμωση του αγελαδινού γάλακτος. Ωστόσο, μεταξύ αυτών των δύο προϊόντων υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές από διατροφική και οργανοληπτική άποψη, όπως στη συνοχή, στη γεύση και στην οσμή.
Τι είναι το γιαούρτι
Το γιαούρτι προέρχεται από τη διαδικασία ζύμωσης του αγελαδινού γάλακτος μέσω δύο βακτηρίων. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, η λακτόζη μετατρέπεται σε γαλακτικό οξύ, καθιστώντας το γιαούρτι κατάλληλο και για όσους υποφέρουν από δυσανεξία στη λακτόζη. Είναι ένα προϊόν πλούσιο σε ασβέστιο, πρωτεΐνες και βιταμίνες που, αν λαμβάνεται τακτικά, έχει πολλά οφέλη: ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, ρυθμίζει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα και έχει αντιφλεγμονώδη δράση στους βλεννογόνους του εντέρου. Ας δούμε όμως τώρα τι είναι το κεφίρ, πριν ανακαλύψουμε τις διαφορές μεταξύ των δύο προϊόντων.
Τι είναι το κεφίρ
Το κεφίρ είναι ένα ρόφημα πλούσιο σε γαλακτικές ζυμώσεις και προβιοτικά που προέρχεται από τη ζύμωση φρέσκου αγελαδινού γάλακτος, αλλά μπορεί να παρασκευαστεί και με φυτικό γάλα ή νερό. Έχει πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε λακτόζη, που το καθιστά κατάλληλο και για όσους υποφέρουν από δυσανεξίες, έχει φρέσκια γεύση και πιο υγρή σύσταση από το γιαούρτι, είναι επίσης πολύ θρεπτικό. Το κεφίρ φέρνει βιταμίνες, μεταλλικά άλατα και πρωτεΐνες στον οργανισμό μας, βοηθά στην εξισορρόπηση της βακτηριακής χλωρίδας, βελτιώνει τις εντερικές λειτουργίες και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ γιαουρτιού και κεφίρ;
Αριθμός βακτηρίων που περιέχει: το γιαούρτι περιέχει μόνο 2 βακτήρια, ενώ το κεφίρ περιέχει περισσότερα από 10, συμπεριλαμβανομένου του Lactobacillus acidophilus, ενός «καλού» βακτηρίου που ενισχύει τους βλεννογόνους του εντέρου και τους προστατεύει ιδιαίτερα από την επίθεση επιβλαβών βακτηρίων όταν υπάρχουν φλεγμονώδεις καταστάσεις.
Συνοχή και γεύση: το γιαούρτι είναι κρεμώδες και έχει πιο λεπτή γεύση, ενώ το κεφίρ έχει φρέσκια, ελαφρώς όξινη και αφρώδη γεύση, με μέτρια περιεκτικότητα σε αλκοόλ, περίπου 1-2%, η οποία σχηματίζεται κατά τη διαδικασία ζύμωσης με διοξείδιο του άνθρακα. Είναι επίσης πιο υγρό από το γιαούρτι.
Πεπτικότητα: Το κεφίρ έχει λεπτότερο κόκκο από αυτό του γιαουρτιού, επομένως το κεφίρ είναι πιο εύπεπτο. Ωστόσο, υπάρχουν άλλοι σημαντικοί παράγοντες που σχετίζονται με την πεπτικότητα, τα ένζυμα. Αυτά που περιέχονται στο γιαούρτι σας επιτρέπουν να αφομοιώσετε εύκολα μόνο το ίδιο το γιαούρτι. Τα ένζυμα που περιέχει το κεφίρ, από την άλλη, βοηθούν και στην πέψη άλλων τροφών.
Προβιοτικά: Το κεφίρ περιέχει προβιοτικά, τα οποία αντίθετα απουσιάζουν στο γιαούρτι. Αυτά είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία του εντέρου μας και για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Τι είναι πιο ωφέλιμο για τον οργανισμό μας;
Ποιο να διαλέξετε λοιπόν ανάμεσα στο γιαούρτι και το κεφίρ; Πολλά εξαρτώνται επίσης από το τι περιμένουμε από αυτά τα δύο προϊόντα. Ωστόσο, είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε ότι τα βακτήρια και οι ζύμες που υπάρχουν στο κεφίρ είναι προβιοτικά. Επομένως ευεργετικά για τον οργανισμό μας και καταφέρνουν να φτάσουν ζωντανά στο έντερο προστατεύοντας την εντερική χλωρίδα. Τα πιο γνωστά βακτήρια που υπάρχουν στο κεφίρ είναι από το γένος Bifidobacterium και Lactobacillus. Από την άλλη αυτά τα 2 βακτήρια που μετατρέπουν το γάλα σε γιαούρτι, δεν είναι προβιοτικά, καθώς δεν επιβιώνουν στα έντερα μας. Τελικά, λοιπόν, το κεφίρ είναι καλύτερο χάρη στις προβιοτικές του ιδιότητες, επομένως ένα έγκυρο βοήθημα για τα έντερα και το ανοσοποιητικό μας σύστημα.