Όταν φτιάχνετε κεφτεδάκια, είτε με βόειο κρέας, είτε με γαλοπούλα ή άλλο κρέας, είναι απαραίτητο να έχετε τη σωστή ισορροπία υφής. Θέλετε να είναι αρκετά σφιχτά, ώστε να μην διαλύονται κατά το μαγείρεμα, διατηρώντας παράλληλα μια τρυφερή, ζουμερή υφή. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε ένα ή δύο συνδετικά συστατικά. Ένα αυγό είναι συνήθως μια καλή αρχή, καθώς μπορεί να βοηθήσει με την τρυφερότητα και την υφή, αλλά ο βασιλιάς των συνδετικών για κεφτεδάκια είναι η τριμμένη φρυγανιά εμποτισμένη σε γάλα.
Το μούσκεμα της τριμμένης φρυγανιάς την κάνει εύπλαστη και μουσκεμένη, κάτι που της επιτρέπει να αναμιγνύεται εύκολα και ομοιόμορφα στον κιμά. Η εμποτισμένη τριμμένη φρυγανιά βοηθά στη διατήρηση της συρρίκνωσης των πρωτεϊνών του κρέατος και το γάλα προσθέτει ένα επιπλέον πλεονέκτημα υγρασίας, που δημιουργεί ωραίους, ζουμερούς κεφτέδες. Το γάλα προσθέτει επίσης μια ευχάριστη οξύτητα στους κεφτέδες.
Το μούλιασμα της τριμμένης φρυγανιάς σε νερό και όχι σε γάλα δίνει απογοητευτικά αποτελέσματα σε σύγκριση με τα κεφτεδάκια που παρασκευάζονται με τριμμένη φρυγανιά εμποτισμένη με γάλα.
Βέβαια πρόσφατα ανακάλυψα ότι το τριμμένο κρεμμύδι βοηθά να λιώσει το κρεμμύδι στο μείγμα του κρέατος και να ψηθεί πιο γρήγορα από το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Επίσης χρήση αναλογίας 50:50 κρεμμυδιού και των χυμών του προς την τριμμένη φρυγανιά όχι μόνο ενυδατώνει τέλεια τη φρυγανιά, αλλά φέρνει επίσης και μια έξτρα τραχιά γεύση κρεμμυδιού και δίνει την οξύτητα που έλειπε όταν βουτούσαμε τη φρυγανιά σε νερό. Έτσι πλέον μπορώ να πω ότι δεν χρησιμοποιώ τη προσθήκη γάλακτος ώστε να εμποτίσω τη φρυγανιά. Αυτό το ευτυχές ατύχημα έγινε το κόλπο μου για τα πιο ζουμερά, καλύτερα κεφτεδάκια.
Άρα με λίγα λόγια σας συνιστώ να τρίβετε το κρεμμύδι στο τρίφτη σας σε ένα μπολ και εκεί να μουσκεύεται τη φρυγανιά από τα υγρά του κρεμμυδιού. Εάν χρειάζεστε λίγη έξτρα υγρασία προτιμήστε να μουσκέψετε τη φρυγανιά με γάλα και όχι με νερό.