Το μαγείρεμα ως αρχάριος δεν χρειάζεται να είναι αγχωτικό. Με τις σωστές συμβουλές και πρακτικές, μπορείτε εύκολα να φτιάξετε νόστιμα γεύματα για όλη την οικογένεια. Περιηγηθείτε στις εννέα συμβουλές παρακάτω για να σας βοηθήσουν στην κουζίνα!
1. Διαβάστε ολόκληρη τη συνταγή
Η ανάγνωση ολόκληρης της συνταγής πριν το μαγείρεμα σας επιτρέπει να εξοικειωθείτε με το πιάτο. Με αυτόν τον τρόπο, θα αισθανθείτε πιο σίγουροι όταν το κάνετε. Εάν απλώς απομακρύνετε τη συνταγή χωρίς να διαβάσετε προσεκτικά τις οδηγίες, μπορείτε να παραβλέψετε ένα ή περισσότερα κρίσιμα βήματα. Πάρτε όσο το χρόνο πρέπει να κοιτάξετε τις οδηγίες.
Θυμηθείτε να διαβάσετε και τον πλήρη κατάλογο συστατικών – είναι σημαντικό να γνωρίζετε τι θα χρειαστεί να παραλάβετε από το κατάστημα και τι ήδη διαθέτετε στην κουζίνα σας. Μόλις διαβάσετε τη συνταγή από πάνω προς τα κάτω και συγκεντρώνετε όλα τα συστατικά σας, θα είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε το μαγείρεμα.
Εάν διαβάζετε μια συνταγή online, μπορείτε ακόμη και να μπείτε στα σχόλια. Εκεί, μπορείτε να βρείτε κάποιες συμβουλές μαγειρέματος για τη βελτίωση του πιάτου, όπως η προσαρμογή των ποσοτήτων συστατικών, οι ιδέες υποκατάστασης ή οι συστάσεις του χρόνου μαγειρέματος και της θερμοκρασίας.
2. Κάντε σημειώσεις ενώ μαγειρεύετε
Αν και θα πρέπει να προσπαθήσετε να τηρείτε τις οδηγίες της συνταγής – ειδικά αν είστε αρχάριοι – δεν χρειάζεται πάντα να ακολουθείτε το βιβλίο ακριβώς όταν μαγειρεύετε. Ίσως θα θέλατε να ανταλλάξετε ένα συγκεκριμένο συστατικό ή να προσθέσετε περισσότερο ή λιγότερο άλλο συστατικό. Το παιχνίδι με τις μερίδες και τα υλικά είναι μέρος της διασκέδασης κατά το μαγείρεμα, οπότε μην διστάσετε να το κάνετε.
Είναι καλή ιδέα να σημειώσετε αυτές τις προσαρμογές καθώς προχωράτε. Είναι πιο εύκολο να θυμάστε κάτι αν το γράψετε, οπότε η καταγραφή σημειώσεων για τη συγκεκριμένη συνταγή θα είναι χρήσιμη εάν σκοπεύετε να την ξαναφτιάξετε στο μέλλον.
Ακόμα κι αν δεν κάνετε αλλαγές σε μια συνταγή, μπορείτε να κρατήσετε σημειώσεις για αυτήν. Χρειάστηκε να ρυθμίσετε τον χρόνο ψησίματος στο φούρνο σας; Πιστεύετε ότι θα είχε καλύτερη γεύση με περισσότερο ή λιγότερο ένα συστατικό; Ανακαλύψατε μια νέα αγαπημένη συνταγή που θα θέλετε να μαγειρέψετε ξανά; Κρατήστε σημειώσεις για αυτά και πολλά άλλα για να βοηθήσετε τον μελλοντικό σας εαυτό.
3. Δοκιμή γεύσης κατά το μαγείρεμα
Η δοκιμή γεύσης του πιάτου καθώς μαγειρεύετε είναι ένα από τα πιο κρίσιμα βήματα που πρέπει να θυμάστε. Είναι επίσης μια από τις πιο διασκεδαστικές συμβουλές μαγειρικής! Αν δεν το δοκιμάσετε καθώς μαγειρεύεται, πώς θα καταλάβετε αν έχει καλή γεύση;
Δεν θέλετε να περιμένετε μέχρι να τελειώσει το μαγείρεμα για να κάνετε το πρώτο γευστικό τεστ — προσπαθήστε να το κάνετε αυτό σε όλη τη διαδικασία μαγειρέματος. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να αλατοπιπερώσετε και να προσαρμόσετε ανάλογα τα συστατικά. Ίσως θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει περισσότερο αλάτι, πιπέρι ή ζάχαρη. Ο μόνος τρόπος για να μάθετε σίγουρα είναι να δοκιμάσετε! Απλώς βεβαιωθείτε ότι ό,τι δοκιμάζετε δεν περιλαμβάνει πρώτες ύλες όπως αυγά ή κρέατα.
4. Αντικαταστήστε υλικά όταν είναι απαραίτητο
Ο πειραματισμός με τα υλικά είναι μέρος της διασκέδασης της μαγειρικής. Στην πραγματικότητα, μπορεί να υπάρξουν φορές που τα υποκατάστατα είναι απαραίτητα. Εάν υπάρχει ένα ακριβό ή ασαφές συστατικό στη λίστα, μπορείτε συνήθως να βρείτε μια πιο προσιτή – και πιο νόστιμη – εναλλακτική λύση.
5. Δώστε προσοχή στη συνοχή του φαγητού σας
Εκτός από τη γεύση, η υφή μπορεί επίσης να φτιάξει ή να χαλάσει μια συνταγή. Πολλοί άνθρωποι βρίσκουν ότι όταν ένα πιάτο δεν βγαίνει όπως αναμένεται, συχνά έχει να κάνει με τη συνέπεια. Δώστε μεγάλη προσοχή στην υφή καθώς μαγειρεύετε.
Για παράδειγμα, εάν το κοτόπουλο φαίνεται στεγνό, σκεφτείτε να προσθέσετε λίγο ζωμό κοτόπουλου. Εάν η ζύμη σας για μπισκότα είναι σκληρή, δοκιμάστε να προσθέσετε λίγο γάλα. Μια σάλτσα με εμφανείς σβόλους μπορεί να χρειαστεί καλό χτύπημα.
6. Αυτοσχεδιάστε όταν μαγειρεύετε όχι όταν ψήνεται στο φούρνο
Είναι διασκεδαστικό να είσαι δημιουργικός ενώ μαγειρεύεις στο μάτι της κουζίνας, αλλά το ψήσιμο στο φούρνο είναι περισσότερο μια ακριβής επιστήμη. Αναφέραμε προηγουμένως ότι μπορείτε να αντικαταστήσετε είδη κατά το μαγείρεμα, αλλά δεν συνιστούμε να πειραματιστείτε με συνταγές στο φούρνο μέχρι να αποκτήσετε περισσότερη εμπειρία.
Τα αρτοσκευάσματα απαιτούν ορισμένες μετρήσεις συστατικών που επηρεάζουν την υγρασία, τη συνοχή και τη διόγκωση ή το φούσκωμα. Εάν χρησιμοποιείτε πάρα πολύ μαγειρική σόδα σε ένα κέικ, θα μπορούσε να δημιουργήσει χάος στο φούρνο. Όταν πρόκειται για ψωμί, μπισκότα, κέικ ή άλλα αρτοσκευάσματα, ακολουθήστε τη συνταγή με ακρίβεια.
7. Μην φοβάστε να δοκιμάσετε νέα πράγματα
Ενώ θα πρέπει να ξεκινήσετε μαγειρεύοντας πιάτα που σας αρέσουν, μην φοβάστε να δοκιμάσετε νέες άγνωστες συνταγές και γεύσεις. Κάνοντας αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να ανακαλύψετε νέες αγαπημένες συνταγές. Ξέρετε τι αρέσει σε εσάς και την οικογένειά σας — προσπαθήστε να βρείτε συνταγές που να ταιριάζουν με αυτές τις προτιμήσεις, αλλά να περιλαμβάνουν μια μικρή παραλλαγή αν είναι δυνατόν.
8. Μαγειρέψτε αυτό που ξέρετε για τους επισκέπτες
Το να δοκιμάζετε νέες συνταγές είναι πιο ιδανικό όταν μαγειρεύετε για εσάς ή την οικογένειά σας. Το να τηρείτε γνωστές συνταγές είναι συνήθως το καλύτερο όταν μαγειρεύετε για τους επισκέπτες. Όταν μαγειρεύετε ένα πιάτο για πρώτη φορά, δεν μπορείτε να προβλέψετε ακριβώς πώς θα είναι η γεύση του ή πόσο χρόνο θα χρειαστείτε για να το ετοιμάσετε.
Οπότε, είναι καλύτερο να σερβίρετε κάτι που έχετε φτιάξει μερικές φορές στους καλεσμένους σας στο δείπνο. Κάνει την προετοιμασία του γεύματος πιο εύκολη και ξέρετε ότι το πιάτο θα βγει εντάξει.
9. Εμπιστευτείτε τον εαυτό σας
Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, είναι να εμπιστεύεστε το ένστικτό σας όταν μαγειρεύετε. Μπορεί να υπάρχουν εκατομμύρια συνταγές εκεί έξω, αλλά να θυμάστε ότι κάθε άτομο έχει τη δική του ιδέα για το τι ακούγεται και τι γεύεται καλύτερα. Ακόμα κι αν είστε αρχάριοι, ακολουθήστε τα ένστικτά σας και απευθυνθείτε σε αυτά όποτε είναι δυνατόν. Ξέρεις περισσότερα από όσα νομίζεις!