Οι διατροφολόγοι εκτιμούν ότι έως και το 75% του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει από δυσανεξία στην λακτόζη. Τα άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη αντιμετωπίζουν γαστρεντερικά προβλήματα όταν τρώνε γαλακτοκομικά προϊόντα, τα οποία μπορούν να έχουν αρνητική επίδραση στην ποιότητα ζωής.
Συμπτώματα
Τα συμπτώματα εκδηλώνονται συνήθως 30 έως 60 λεπτά μετά την κατανάλωση γαλακτοκομικών και είναι:
- κοιλιακό άλγος
- πρήξιμο ή φούσκωμα
- υπερβολική παραγωγή αερίων
- γουργούρισμα των εντέρων
- ναυτία
- κοιλιακές κράμπες
- διάρροια.
Τι είναι η δυσανεξία στη λακτόζη
Η δυσανεξία στη λακτόζη συγκεκριμένα, αφορά την κατάσταση κατά την οποία ο οργανισμός ενός ανθρώπου αδυνατεί να µεταβολίσει τη λακτόζη και δεν μπορεί να διασπάσει όλη την ποσότητα που προσλαμβάνει.
Μπορούν να φάνε γαλακτοκομικά όσοι έχουν δυσανεξία;
Τα άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να βγάλουν εντελώς από τη διατροφή τους τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα οποία περιέχουν ασβέστιο και βιταμίνη D, δύο θρεπτικά στοιχεία απαραίτητα για την υγεία.
1. Αρχικά, για την ύφεση των συμπτωμάτων καλό είναι να περιοριστεί η κατανάλωση προϊόντων πλούσιων σε λακτόζη.
2. Σταδιακή κατανάλωση αγελαδινού γάλακτος (από 30 έως 250 ml / ημέρα) που πρέπει να καταναλώνεται μαζί με άλλες τροφές για να επιβραδύνεται η απελευθέρωση λακτόζης στο λεπτό έντερο.
3. Κατανάλωση παλαιωμένου τύπου τυριού και γενικά πιο σκληρά τυριά, τα οποία περιέχουν χαμηλό έως και καθόλου μερίδιο λακτόζης, όπως είναι οι παλαιωμένες γραβιέρες, το κασέρι, το κεφαλοτύρι, το παλαιωμένο ανθότυρο Κρήτης και άλλα.
4. Κατανάλωση γαλακτοκομικών με μειωμένη λακτόζη, τα οποία είναι διατροφικά όμοια με τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως για παράδειγμα τα υποκατάστατα γάλακτος (π.χ. γάλα σόγιας, καρύδας κλπ) ή το γάλα χωρίς λακτόζη, που είναι ήδη διαθέσιμα στο εμπόριο.
5. Κατανάλωση προϊόντων που έχουν υποστεί ζύμωση όπως το γιαούρτι και τα οποία, αποτελούν επίσης πηγή προβιοτικών και πρεβιοτικών και έχουν ευεργετικά αποτελέσματα στη γαστρεντερική μικροχλωρίδα.
Η μείωση των γαλακτοκομικών προϊόντων δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί κάποιος να λάβει αρκετό ασβέστιο. Το ασβέστιο βρίσκεται σε πολλά άλλα τρόφιμα, όπως:
- Σολομός, σαρδέλες και άλλα ψάρια
- Υποκατάστατα γάλακτος, όπως το γάλα σόγιας και γάλα ρυζιού
- Μπρόκολο
- Πορτοκάλια
- Φασόλια
- Σπανάκι και άλλα πράσινα φυλλώδη λαχανικά
- Χυμοί λαχανικών και φρούτων
- Αμύγδαλα
- Ψωμί
Επίσης, είναι σημαντικό ο ασθενής να λαμβάνει αρκετή βιταμίνη D. Τα αυγά, το συκώτι και το γιαούρτι περιέχουν βιταμίνη D ενώ και το σώμα παράγει βιταμίνη D όταν υπάρχει έκθεση στον ήλιο.
Τρόφιμα που περιέχουν λακτόζη;
- Αγελαδινό γάλα (όλων των τύπων)
- Γάλα κατσίκας
- Τυρί (συμπεριλαμβανομένων σκληρών και μαλακών τυριών)
- Παγωτό
- Γιαούρτι
- Βούτυρο
- Τρόφιμα τα οποία περιέχουν γάλα ή τα προϊόντα τους όπως σοκολάτα κλπ.
Για αυτό κρίνεται απαραίτητο τα συγκεκριμένα άτομα να διαβάζουν τις ετικέτες τροφίμων με τα συστατικά τους προτού τα καταναλώσουν. Επίσης, τα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το βούτυρο, το γιαούρτι και ορισμένα τυριά είναι συχνά ανεκτά καλύτερα από το γάλα.
Με λίγα λόγια
Το να αφαιρέσετε τα γαλακτοκομικά προϊόντα από τη διατροφή σας μπορεί να σημαίνει ότι χάνετε σημαντικά θρεπτικά συστατικά όπως το ασβέστιο. Ωστόσο, δεν είναι πάντα απαραίτητο να αποφεύγετε εντελώς τα γαλακτοκομικά προϊόντα εάν έχετε δυσανεξία. Τα περισσότερα άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη μπορούν να ανεχθούν μικρές ποσότητες γαλακτοκομικών προϊόντων. Εάν πρέπει να αφαιρέσετε πλήρως τα γαλακτοκομικά προϊόντα, είναι απολύτως δυνατό να έχετε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή χωρίς αυτό. Απλά φροντίστε να συμπεριλάβετε άλλες πηγές ασβεστίου για να πάρετε ό, τι χρειάζεστε.