Βρείτε αναλυτικές οδηγίες για το πως μπορείτε να αποθηκεύσετε το ψωμί και να το διατηρήσετε φρέσκο για κάποιες ημέρες.

Ο καλύτερος τρόπος για να αποθηκεύσετε το ψωμί

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος αποθήκευσης του ψωμιού ώστε να το διατηρήσουμε φρέσκο;

Η ζέστη και η υγρασία μπορούν να κάνουν τις τραγανές κρούστες μαλακές και υγρές. Επίσης είναι πάρα πολύ εύκολο να εμφανιστεί μούχλα στο ψωμί μας κάτι που δεν μας αρέσει καθόλου.

Εννοείτε πως τα ψωμιά που αγοράζουμε από το σούπερ μάρκετ περιέχουν συντηρητικά και έτσι είναι πιο ανθεκτικά και αντέχουν στις αλλαγές θερμοκρασίας, την υγρασία και τη ζέστη. Βέβαια η κατανάλωση προϊόντων με συντηρητικά είναι κάτι που πρέπει να αποφεύγουμε.

Πάμε να δούμε αναλυτικά πως πρέπει να αποθηκεύουμε το ψωμί μας.

1) Τεμαχισμός: το πού κόβεις έχει σημασία

Όταν το ψωμί σας έχει κρυώσει και είστε έτοιμοι να το κόψετε, σκεφτείτε πριν ενεργήσετε. Εάν αρχίσετε να κόβετε φέτες από το ένα άκρο, τότε θα εισβάλει πολύ εύκολα η υγρασία στο ψωμί. Αλλά αν κόψετε τη φραντζόλα στη μέση και στη συνέχεια πιέστε τα δύο μισά ξανά μαζί πριν τα τυλίξετε, τότε σφραγίζουμε το ψωμί μας, πράγμα που σημαίνει λιγότερες πιθανότητες να εξατμιστεί η υγρασία.

2) Υλικό: ύφασμα, πλαστικό ή αλουμινόχαρτο

Η αποθήκευση του ψωμιού είτε σε πλαστικό, είτε σε ύφασμα ή αλουμινόχαρτο βοηθά στη διατήρηση της υγρασίας του ψωμιού. Αυτή η συγκράτηση υγρασίας είναι ένα πλεονέκτημα όταν πρόκειται για το εσωτερικό (ψίχουλο) του ψωμιού. Όμως είναι μειονέκτημα όσον αφορά την κρούστα, αφού το περιτύλιγμα του ψωμιού αναπόφευκτα θα την μαλακώσει. Δεν υπάρχει κανένας τρόπος ώστε να διατηρήσουμε μαλακό το εσωτερικό του και τραγανή την κόρα για περισσότερο από μια μέρα. Αλλά δεδομένου ότι η κρούστα μπορεί γενικά να αποκατασταθεί μέσω της αναθέρμανσης, οι περισσότεροι άνθρωποι αποθηκεύουν το ψωμί τους τυλιγμένο για να εξασφαλίσουν ότι το εσωτερικό θα παραμείνει μαλακό.

Ποιο περιτύλιγμα λειτουργεί καλύτερα λοιπόν:

Το πλαστικό και το αλουμινόχαρτο και τα δύο αεροστεγώς, παγιδεύουν την υγρασία που μεταναστεύει από το εσωτερικό του ψωμιού, διατηρώντας το μαλακό (συμπεριλαμβανομένης της κρούστας). Το ύφασμα, καθώς αναπνέει, διατηρεί λιγότερη υγρασία. Η απογοήτευση είναι ότι δεν διατηρεί την κρούστα τραγανή, αλλά σκληρή. Έτσι, αν θέλετε να αποθηκεύσετε το ψωμί για μια μέρα περίπου σε θερμοκρασία δωματίου, επιλέξτε πλαστικό ή αλουμινόχαρτο και όχι ύφασμα, είναι ο καλύτερος τρόπος.

3) Θερμοκρασία: θερμοκρασία δωματίου, ψυγείο ή κατάψυξη

«Αποθηκεύστε το ψωμί, σφιχτά τυλιγμένο, σε θερμοκρασία δωματίου για αρκετές ημέρες» είναι ένα κοινό βήμα στις συνταγές ψωμιού. Τι σημαίνει όμως σε θερμοκρασία δωματίου;

Όταν λέμε σε θερμοκρασία δωματίου εννοούμε μεταξύ περίπου 15°C και 26°C. Χαμηλότερα από αυτό το ψωμί θα μπαγιατέψει πιο γρήγορα. Υψηλότερα μπορεί να μουχλιάσει, ειδικά σε συνθήκες υγρασίας. Είναι επίσης προτιμότερο να διατηρείτε το ψωμί μακριά από το φως του ήλιου, το οποίο μπορεί να το υπερθερμάνει. Οι πιθανές σκοτεινές τοποθεσίες μπορεί να είναι: κουτί ψωμιού, ντουλάπι, συρτάρι, ακόμη και ο φούρνος.

Το τύλιγμα του ψωμιού και η αποθήκευση του σε θερμοκρασία δωματίου θα το βοηθήσει να διατηρήσει την υγρασία του για μερικές ημέρες. Τι γίνεται όμως αν δεν μπορείτε να καταναλώσετε ολόκληρο το καρβέλι σε αυτό το χρονικό διάστημα; Το πάγωμα είναι η απάντηση.

Μόλις κρυώσει τελείως το καρβέλι σας, κόψτε όποια ποσότητα δεν θα καταναλώσετε. Τυλίξτε ολόκληρο ή σε φέτες αεροστεγώς σε πλαστική μεμβράνη και καταψύξτε το.

Όταν θέλετε ψωμί, απλώς αφαιρέστε ένα πακέτο ή τις φέτες, ξετυλίξτε το και αποθηκεύστε τις φέτες σε μια πλαστική σακούλα με φερμουάρ. Μόλις ξεπαγώσει είναι έτοιμο για κατανάλωση.

Τι γίνεται με το ψωμί στο ψυγείο; Μην το κάνετε, εκτός κι αν θα το ξαναζεστάνετε πριν το φάτε! Η κατάψυξη του ψωμιού εμποδίζει το άμυλο να απελευθερώσει τα υγρά στοιχεία που απορροφούνται κατά την προετοιμασία της ζύμης, επιτρέποντας έτσι στο καρβέλι να διατηρήσει το μεγαλύτερο μέρος της υγρασίας του. Αλλά δεν ισχύει το ίδιο και για τη ψύξη του ψωμιού: η ψύξη αλλά όχι η κατάψυξη ενθαρρύνει το υγρό στο καρβέλι σας να συνεχίσει να μεταναστεύει στην επιφάνεια του ψωμιού, όπου και εξατμίζεται – και το ψωμί σας γίνεται γρήγορα μπαγιάτικο.

Εν συντομία:

  • Για καλύτερη διατήρηση της υγρασίας, κόψτε το ψωμί από το κέντρο προς τα έξω και όχι από τη μία άκρη. Αποθηκεύστε αεροστεγώς με τα δύο κομμένα μισά στραμμένα το ένα προς το άλλο και πιεσμένα μεταξύ τους.
  • Το τύλιγμα του ψωμιού διατηρεί την υγρασία του στο εσωτερικό και το διατηρεί απαλό. Όμως αφαιρεί την τραγανή κρούστα.
  • Το τύλιγμα σε πλαστικό ή αλουμινόχαρτο αντί για ύφασμα, διατηρεί το ψωμί περισσότερο φρέσκο και μαλακό.
  • Τα μεγάλα καρβέλια με κρούστα μπορούν να αποθηκευτούν ξετυλιγμένα (για να διατηρηθεί η τραγανή κρούστα τους) σε θερμοκρασία δωματίου για μια μέρα περίπου, με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω στον πάγκο.
  • Για μακροχρόνια αποθήκευση (περισσότερο από μερικές ημέρες), τυλίξτε το ψωμί σε μερίδες ή φέτες και καταψύξτε. Ξεπαγώστε και ζεστάνετε (τοστιέρα ή στο φούρνο) τις ατομικές φέτες πριν το σερβίρετε, για να μαλακώσει η ψίχα και να γίνει τραγανή η κρούστα.

Βρείτε όλες τις συνταγές μας με ψωμιά και ζύμες εδώ.

Δείτε Ακόμα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

The maximum upload file size: 512 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop files here

Instagram
Εγγραφή
Εγγραφή
Pinterest
Pinterest
fb-share-icon